الجمعة، 23 مايو 2008

السوبيا

طريقة عمل السوبيا :


قبل ما اكتب المقادير وطريقة التحضير عايزة اقولكم ان السوبيا دى اللى بتتاكل مش اللى بتتشرب واللى بتتشرب ان شاء الله هبقى اكتبلكم مقادير البودر بتاعها مرة تانية هكتبها هى والتمر هندى والخروب والدوم .

المقادير :
1/2 ك ارز _ 2 ك زبادى كبير _ 1/2 م/ص ملح لمون _ 1/2 ك سكر _ 4 ك ماء _ باكو فانيليا _ 2 م/ك جوز هند _ قرفة للتزيين .

طريقة التحضير :
نحضر اناء ونضع فيه نصف كوب الارز و اربع اكواب الماء ونضعهم على نار هادئة مع ملاحظة تقليبه باستمرار حتى ينضج الارز تماما ويتشرب الماء وبعد ذلك نرفعه من على النار ونتركه حتى يبرد تماما وبعد ذلك نضعه فى الخلاط ونضيف عليه الزبادى والسكر وملح الليمون والفانيليا وبعد ذلك نضعه فى اناء ونضيف اتنين ملعقة جوز هند قشور ونضعه فى الثلاجة وبعد ان يصبح باردا نصبه فى اطباق الخشاف ونضع عليه رشة قرفة للتزيين .

ملحوظة : ملح الليمون موجود عند اى عطار ولما بنضعه بيعطى طعم مزز شوية و لو مش عايزين انها تكون سوبيا مززة ممكن الاستغناء عنه او وضع رشة صغيرة اوى منه ، والقرفة بتعطى طعم حلو اوى لما بنزين بيها السوبيا وكمان جوز الهند بيخلى السوبيا ليها طعم احلى ولو احنا مش متوفر عندنا الجوز الهند والقرفة وملح الليمون فى البيت يمكن عملها من غيرهم بس لو بيهم بيكون طعمها احلى بكتييييييير اوى ، و لو نحب السوبيا تبقى بطعم المانجة مثلا يمكننا اضافة طعم ولون صناعى بس انا مش بحبز اننا ندخل فيها الطعم واللون الصناعى وتبقى طبيعية احسن .
وعلى فكرة الوصفة دى سهلة اوى ومش بتاخد وقت ومجهود .


علمتني الحياة أن البراءة أروع وأجمل صور الحب والتفاؤل بين الأطفال .. علمتني الحياة أن علينا أن نتعلم من أخطائنا لأن الخطأ بداية الوصول إلى المعرفة الصحيحة والدقيقة والخطأ يجعل الفرد منا يتقدم ويتحدى نفسه أولا ثم الناس ليثبت أنه إنسان ... علمتني الحياة أن ابتسم في الوقت الذي ينتظرني فيه الآخرون أن أبكي ..علمتني الحياة أن أكون شامخة كالأشجار التي تصد الرياح .. علمتني الحياة بأنني أحب الناس أن يعاملوني كما أعاملهم .. علمتني الحياة أن الصبر مفتاح الفرج .. علمتني الحياة أن كل إنسان عليه أن يموت .. علمتني الحياة أن القرآن غذاء الروح .

الخميس، 22 مايو 2008

بلح الشام

طريقة عمل بلح الشام :
المقادير :
4/1 كجم دقيق _ 4/1 لتر ماء _2/1 ك زيت _ ذرة ملح _ 4 بيضات _ زيت غزير للقلى .الشربات : 1كجم سكر _ 1 لتر ماء - عصير ليمونة كبيرة _ فانيليا .
طريقة التحضير :
نضيف نصف كوب الزيت على الماء وذرة الملح ونضعهم فى اناء على النار وبعد ان يغلى الماء جيدا نضيف الدقيق دفعة واحدة ونخلطهم جيدا مع التقليب المستمر على نار هادئة وبعد ذلك نرفع الاناء من على النار حتى يبرد جيدا ، وبعد ذلك نضيف البيض ونقلبه جيدا ويستحسن ان يقلب باليد ويعجن جيدا .نحضر قمع حرفه مشرشر خاص ببلح الشام او قمع كريم شانتيه بالبلبلة ونضع فيه العجينة ونضغط باليد وباليد الاخرى نقطعه لصوابع قصيرة او طويلة حسب الرغبة بعد ان تدهن اليد بالزيت للتقطيع حتى لا يلتصق العجين باليد ، ونقطع العجينة فى زيت القلى قبل ان نضعه على النار وبعد الانتهاء من التقطيع نضع المقلاة على نار متوسطة وبعد ما يتحمر جيدا يصفى من الزيت ونضعه فى الشربات ثم ننشله ونضعه فى مصفى سلك وبعد ان يصفى تماما ننقله فى طبق التقديم .
* الشربات : نضيف السكر و الماء و عصير الليمونة و الفانيليا على نار متوسطة ونتركه حتى يصبح شربات تقيل .
ملحوظات هامة :
1) يجب ان نضع اصابع بلح الشام فى زيت باااااااااارد وبعد الانتهاء من التقطيع نضعه على النار وذلك ليصبح مقرمش وناشف لاننا لو وضعناه فى زيت سخن يصبح طرى .
2) يجب ان يكون شربات بلح الشام بارد وسميك القوام .
3) يجب ان لا يقلب بلح الشام وهو على النار الا بعد ان يتماسك ويبتدى ينشف وياخد اللون الوردى حتى لا يتقطم بلح الشام فى المقلاة .
اللهم اذهب خوفنا ورعبنا.. وانصر حزبنا وصحبنا.. وأمن صدرنا وجنبنا.. وأذن بميلاد جهادنا.. وأذهب حرقة فؤادنا.. وأقر أعيننا بصلاح عيوبنا.. واجعل حبك إزارنا.. ورضاك شعارنا.. وإحسانك سرنا.. وشكرك أنهارنا.. وطاعتك جمالنا.. وعفوك وصالنا.. وجنتك دارنا.. برحمتك يا منعم يا متفضل.. فأنت الذي سجد لك سواد الليل.. ونور النهار.. وضوء القمر.. وشعاع الشمس.. ودوى الماء.. وحفيف الشجر.. فتقبل اللهم رجاءنا.. ودعاءنا.. يا أرحم الراحمين.. يا حنان.. يا منان..

الأحد، 18 مايو 2008

الجلاش بالموز

طريقة عمل الجلاش بالموز :
المقادير :
400جم جلاش ( لفة جلاش ) _ 500جم موز _ 2م/ك سكر _ 3م/ك سمنة .الشربات : 1/2 1 كوب سكر _ 1/4 1 كوب ماء _ ليمونة _ باكو فانيليا .
طريقة التحضير :
نضع ملعقة سمن فى اناء ونقدحها ثم نضع ملعقتين السكر ونقطع الموز قطع صغيرة ونضيفه للسمن المقدوح ونقلبه حتى يكون كالكريمة ونطفى عليه ونتركه حتى يبرد ونقطع لفة الجلاش قطع طولية وناخذ كل ورقتين من الجلاش فوق بعض ونضع فيهم ملعقة صغيرة من الموز المطبوخ ونلفه مثل السمبوسة و نضعه فى صينية مدهونة سمن وبعد لف كل الجلاش نرش عليه سمن سايح و ندخله الفرن حوالى 20 دقيقة مع المتابعة واول ما يخرج من الفرن نصب عليه
الشربات .
طريقة عمل الشربات : نضع الماء والسكرفى اناء على النار واول ما يغلى نضع عصير الليمونة والفانيليا ونتركهم حوالى 25دقيقة على نار هادئة حتى يكون اصبح له قوام ولا نتركه حتى يصبح قوامه سميك ونتركه يبرد جيدا قبل ما نضيفه على الجلاش .
اجمل شيء فى الوجود ان تموت وانت ساجد للودود........وإذا كنت تريد السعادة فالزم القرآن.....وإذا كنت تريد المحبة فالزم الابتسامة..........وإذا كنت تريد المهابه فالزم قيام الليل.........وإذا كنت تريد الغنى فالزم الاستغفار........إذا كنت تريد الجنة فالزم الصلاة........ليس غريبا أن تحب الله فهو خالقك ولكن العجب أن يحبك

الخميس، 15 مايو 2008

الايس كريم


طريقة عمل الايس كريم :

قبل ما اقولكم الطريقة احب اقولكم انى جربت طرق كتير اوى اوى للايس كريم من منتديات ومن كتب كتير ومفيش ولا طريقة حسيت فيها انى باكل ايس كريم زى بتاع بره ومعظم الطرق او كلهم تقريبا بيدخلوا فى الايس كريم البيض او النشا او الدقيق ولما بيتعمل بيبقى طعم مقولوكوش وكمان فيه طرق لازم فيها ماكنة الايس كريم وبتبقى مكلفة وطبعا انتوا عارفين ان البيض سعره غلى اوى ههههههههه
ابتديت استطعم الايس كريم بتاع بره واحس بمذاقه اوى واخمن هو مكون من ايه وقررت اعمل تجارب لغاية الحمد لله وصلت اخيرا بس ربنا وحده اللى يعلم ان كل الاكلات اللى جايباها اجتهدت فيها وانا اللى كتباها ومش منقولة من منتديات انما خبرتى فى المطبخ لانى بعرف اجيدها فقولت افيد بيها الناس وطريقة الايس كريم دى خلاصة تجاربى ومش واخدة الطريقة دى من اى حد ودى طريقتى وانا اللى اكتشفتها وكل اللى يدخل ياخدها ياريت يدفعلى بالفيزا عن طريق النت واحد دولار اهو الدولار الاخضر ينفع فى اليوم الازرق وان شاء الله الطريقة هتعجبكم اوى لانها موفرة فى الوقت والمجهود والنقدية وكمان الصيف دخل وأكل الايس كريم محبوب اوى فى الصيف .
المقادير :
1/2 1 لتر عصير محلى بكوب سكر ( مانجة او فراولة او جوافة او تمر او اناناس او اى عصير تحبوه ) _ 1/4 كجم كريم شانتيه خااااااااام مضاف اليه كوب سكر بودرة _ 10جم محسن ايس كريم .
طريقة التحضير :
نضرب الفاكهة فى الخلاط بماء وسكر زى ما بيتعمل العصير بالظبط ومن الافضل اننا بعد غسيل الفاكهة وتقطيعها لكى نضربها فى الخلاط نضع عليها السكر ونتركها حوالى ساعتين وبعدين نضربها فى الخلاط و نضعها فى الفريزر لمدة ساعة لكى تصبح مثل الماء المثلج ولا نتركها حتى تتجمد وبعد ذلك نخلط الكريم شانتيه الخام بكوب السكر البودرة ونضربهم بالعصير جيدا بمضرب سيلك يدوى او كهربائى ومن الافضل الكهربائى وبعد ذلك نضيف محسن الايس كريم للخليط ونخلطهم جيدا بالمضرب ثم نضع الخليط فى الفريزر وبعد نصف ساعة نخرجه ونقلبه وبعدين ندخله فى الفريزر تانى ونتركه فى الفريزر حتى يتجمد ونخرجه من الفريزر نأخد منه بملعقة الايس كريم ونقدمه فى الكاسات الخاصة بالايس كريم او اطباق الخشاف الزجاج او على قراطيس البسكوت الخاص بالايس كريم وبالهنا والشفا .
ملحوظة :
محسن الايس كريم هتلقوه عند العطارين الكبار اللى بيبيعوا الكريم شانتيه بالكيلو والشيكولاتة الخام وفيه ناس مخصوص لمستلزمات الحلويات فى العتبة وبيبيعوا المحسن ارخص بكتير من العطارين وميزة المحسن هو اللى بيعمل السمك والقوام للايس كريم ، و 10جم محسن ايس كريم عبارة عن معلقة كبيرة من المحسن .
ولما نيجى نشترى الكريم شانتيه من الافضل نجيبه من اللى بيتباع بالكيلو ويكون خام لان المخلوط بالسكر بيعطى كمية قليلة يعنى ربع كيلو الكريم شانتيه الخام بيعطى كمية ضعف الربع كيلو الكريم شانتيه المخلوط بالسكر علشان كدة بقول الخام احسن بس يكون من عطار البيع عنده مستمر علشان ميكونش مركون وطعمه متغير .
لكل ربع كيلو كريم شانتيه خام نضيف له كوب سكر بودرة و المعيار ده نعتبره قاعدة يعنى لو جيبنا الكريم شانتيه لعمل التورتة نضيف نفس معيار السكر للكريم شانتيه .
لو حبينا نعمل ايس كريم التمر بنجيب بلح امهات وننزع منه القشرة والنواة ثم نضربه فى الخلاط جيدا بدون وضع سكر نهائى وكمان الكريم شانتيه نضربه بعصير التمر بدون وضع سكر ليه لان التمر سكره عالى اوى ومش محتاج .
بالنسبة لايس كريم الفانيليا والشيكولاتة هقولهم فى موضوع لوحدهم هما و السوربيه ويارب الطريقة تعجبكم .


الثلاثاء، 13 مايو 2008

مفاتيح قراءة المقادير

ك = كوب ، كجم = كيلو ، م/ص = ملعقة صغيرة ، م/ك = ملعقة كبيرة .

الزبادى

طريقة عمل الزبادى :


المقادير :
1 كجم لبن _ 1 ك زبادى .

طريقة التحضير :
نغلى اللبن جيدا وبعد الغلى نتركه حتى يصبح دافئ ثم نضيف كوب الزبادى ونقلبه جيدا وبعد ذلك نصبه فى اكواب ونضع الاكواب فى صينية بها ماء دافئ ونكون مدفيين فرن البوتوجاز يعنى نشغل الفرن لمدة دقيقتين ونطفيه يكون اصبح دافى وبعد كدة نحط الصينية بداخله بعد تغطيتها بقطعة قماش نضيفة وياريت لو نضع على قطعة القماش اى حاجة تقيلة زى مثلا غطا الصينية او صينية شاى مدورة وكل دى ملحوظات بتنجح عمل الزبادى و لو بنعمل الزبادى باستمرار نسيب اخر كوب من الزبادى اللى عملناه ونعمل بيه الزبادى الجديد بدل ما نضطر نشترى كوب زبادى من بره وعلشان الزبادى يتعمل بياخد حوالى 6 ساعات نغطيه ونتركه فى فرن البوتوجاز بس ما نحاولش خلال ال6 ساعات اننا نكشف غطاه ونبص عليه كل شوية .

ملحوظة : الماء اللى هنضعه فى الصينية اللى هيكون حول الاكواب لازم يكون دافئ مش سخن وكذلك الفرن يكون دافئ مش سخن لانه لو سخن هتلاقوا الزبادى معظمه مية ومش متجمد كويس وطعمه مش حلو .


ضع شيئاً واحداً في بالك فقط هو أن الله يراقبك وستموت وحدك وسوف تسأل وحدك وستبعث وحدك وستدخل الجنة أو النار وحـــــــــــدك فمالك ومال للناس ماذا يفعلون إنج بنفسك فطالما حرصت فيما فات أن تلبي رغبات نفسك فمؤكد لو ان نفسك تتحدث لقالت أرجوك لا تلقيني في النار دعنا نر إن كان باستطاعة الشيطان أن يتصدى لشيء كهذا هذه المر ة متي أموت؟ الآن؟ غدا؟لا أعلم ...كيف أموت علي السرير ؟ في الطريق؟ وأنا علي وضع معصية أم وأنا أطيع؟

الجمعة، 2 مايو 2008

فطيرة الدجاج بالخضار

طريقة عمل فطيرة الدجاج بالخضار :



المقادير :
500 جم جلاش ( لفة جلاش) _ 1/4 كجم فلفل رومى اخضر او الوان _ 2 بصلة متوسطة _ 2 حبة جزر مبشور _ 1/2 كجم فيليه دجاج _ 4 م/ك زيت _ 3 م/ك سمن سايح _ 2 م/ص ملح _ 1/2 زعتر _ 1/4 م/ص حبهان _ 1/2 م/ص فلفل اسود _ 1/2 م/ص بهارات .
طريقة التحضير :
نقطع البصل والفلفل حلقات رقيقة ونبشر الجزر ونقطع صدور الدجاج الى شرائح صغيرة مثل الشاورمة ثم نحضر طاسة ونضعها على النار ونضع فيها الزيت وبعد ان يقدح نضيف شرائح الدجاج ونقلبها لمدة دقيقتين ثم نضيف الفلفل والبصل والجزر ونستمر فى التقليب مع اضافة التوابل ونجهز صينية مقاس 28سم وندهنها بالسمن ونأخذ ورقتين من الجلاش ونضعهم فى الصينية بحيث ان نصف الورقتين داخل الصينية والنصف الاخر خارجها وندهنهم بالسمن ونستمر هكذا داير ما يدور حتى نخلص كمية الجلاش وكل ما نضع ورقتين ندهنهم بالسمن وبعد ما ننتهى من وضع ورق الجلاش نصب خليط الدجاج والفلفل والبصل والجزر بداخله ونقفل ورق الجلاش على الخليط وكل ما نقفل ورقتين من الجلاش ندهنهم بالسمن لغاية ما تتقفل كلها وندهن الوجه سمن ونضع ربع كوب لبن نرشرشه على الوجه وبعد ذلك ندخله الفرن لمدة 15 دقيقة .

ملحوظة : طبعا واحنا بنفرد الجلاش فى الصينية نحاول ننجز ونعمل بسرعة لكى لا ينشف الجلاش والموضوع ده بياخد حوالى خمس دقائق ، وممكن نعملها بلحمة مقطعة مثل الشاورمة او مفرومة وممكن بفيليه سمك حسب رغبتكم وحسب اللى متوفر عندكم ولكن لو استخدمنا لحمة مقطعة قطع صغيرة مثل الشاورمة لابد من تتبيلها وتركها فى الثلاجة من قبلها بيوم حتى لا تأخذ وقت كبير فى التسوية على النار وعندما نضعها فى الزيت ونشوحها لايمكننا اضافة الخضار عليه الا بعد ما يستوى يعنى بعد ما نقلبه نضع عليه نصف كوب ماء ونتركهم على النار حتى نشعر انها استوت ونكشف الغطا من عليها حتى تتبخر المياه الموجودة بداخله ثم نضع الخضار بعد ذلك ، وياريت الخضار لانتركه يستوى على النار علشان قيمته الغذائية لا تقل وان شاء الله وصفة هتعجبكم اوى .

الخميس، 1 مايو 2008

البيتزا المزخرفة


طريقة عمل البيتزا المزخرفة :


المقادير :


العجينة : 2ك دقيق _ 2 م/ص خميرة جافة _ 1 م/ص ملح _ 2 م/ص سكر _ 3/4 كوب ماء دافئ _ 2 م/ك زيت.

الحشو : صباع هودوج كبير(مقطع قطع صغيرة وسميكة تشبه المربعات الصغيرة ) _ 1/4 كجم سجق شرقى _ بصلة كبيرة مقطعة الى حلقات رقيقة _ 2 حبة فلفل رومى _ 1م/ص ملح _ 1/4 م/ص فلفل اسود _ 1/4 م/ص بهارات _ 1/4 م/ص زعتر _ زيتون اسود واخضر _ صلصة طماطم _4 م/ك زيت .


طريقة التحضير:


نقطع الفلفل حلقات رقيقة والبصل ويمكننا وضع فلفل اخضر حامى حسب الرغبة ونقطع السجق قطع صغيرة ونضع 4 ملاعق زيت فى طاسة على النار وعندما الزيت يسخن نضع السجق ونقلبه حوالى دقيقتين وبعدين نضيف الفلفل الاخضر الرومى والبصل ونقلبهم حتى نشعر ان البصل دبل ولكن لانتركهم حتى يستوى على النار ونضع التوابل عليهم ونقلبهم جيدا .


نقلب الدقيق والملح والسكر والخميرة اى كل المكونات الجافة مع بعضها ونعمل حفرة فى الدقيق ونضع فيها الماء و2 م/ك من الزيت ونعجن حتى تصبح عجينة ملساء ونغطيها بكيس بلاستيك ونتركها فى مكان دافئ حتى تخمر اى حجمها يتضاعف ونقطعها الى قطعتين الثلث والثلثين ، نأخذ القطعة الكبيرة وهى الثلثين ونفردها فى صينية مقاس 28سم ، ونأخذ القطعة الثلث نقطع منها قطع صغيرة فى حجم الليمونة الصغيرة وبعد ما ننتهى من التقطيع نأخذ كل قطعة ونفردا بأصابعنا ونضع فيها قطعة من الهوت دوج ونقفلها بحيث تكون مدورةفى حجم الليمونة ونضعها على طرف العجينة المفرودة فى الصينية وهكذا حتى نغطى اطراف العجينة ونكون مسخنين الفرن قبل ما ندخلها بداخله ، وبعد دخول الصينية ونحس انها استوت نصف سوى نخرجها من الفرن ونضع عليها صلصة الطماطم ثم خلطة السجق والبصل والفلفل وحلقات الزيتون ونضع جبنة موزريلا على الوجه وندخلها الفرن لكى نكمل سواها ولما الوجه يحمر نخرجها من الفرن وهى بتاخد وقت حوالى 20 دقيقة وطبعا بيختلف من فرن لاخر ولابد ان نتابعها داخل الفرن .

ملحوظة : نحاول واحنا بنقطع العجينة اننا نعمل كل حاجة بسرعة قبل ما تخمر فى الصينية لانها لو خمرت وبعد كدة نسويها هيكون طعمها مشابه للفينو ، وناخد بالنا واحنا بنعمل قطع العجين الصغيرة وبنضعها على طرف العجينة المفرودة فى الصينية اننا نترك مسافات بين كل واحدة و واحدة لانها لما تستوى هيلتصقوا ببعض لان حجمهم هيزيد ويتضاعف ، واحنا برده بنفرد العجينة فى الصينية ياريت نترك مسافة حوالى سم من الجوانب لاننا هنضع عليها قطع العجين الصغيرة بالهوت دوج وهتاخد مكان ، ونحاول نضغط على قطع العجين المدورة المحشية بالهوت دوج واحنا بنضعها على طرف العجينة المفرودة فى الصينية لكى لا تسيب من بعضها بعد ما تستوى ، ومهم جدا اننا نضع الجبنة الموتزريلا وان لم تتوافر نكسر بيضة على وجه البيتزا لكى تجعل الحشو متماسك على البيتزا عند تقطيعها لكى لايقع فى التقطيع وينشف الحشو من حرارة الفرن .