الأربعاء، 30 أبريل 2008

العيش الصاج

طريقة عمل العيش الصاج:
المقادير :
1/2 كجم دقيق _ 2م/ص خميرة جافة _ 1/2 م/ص ملح _ 2 م/ص سكر _ ماء دافئ للعجن .
طريقة التحضير :
نضع الدقيق فى اناء ونضيف الخميرة الجافة والملح والسكر ونخلطهم جيدا ونعمل حفرة فى الدقيق ونضيف الماء الدافئ حوالى كوب ونص ماء ونعجنه ونضيف ماء بالتدريج ونعجن حتى تصبح عجينة ملساء طرية نوعا ما وبعد ذلك تغطى بكيس بلاستيك وتترك فى مكان دافئ مثل فرن البوتوجاز حتى تختمر حوالى ساعة بمعنى انها حجمها يتضاعف وبعد ذلك تقطع قطع فى حجم البيضة البلدى ونضعها على دقيق مرشوش ونرش فوقها دقيق ونتركها ترتاح حوالى عشر دقائق ونكون مجهزين صاجة الفرن على عين البوتوجاز من فوق ونحطها مقلوبة او صينية قديمة ونقلبها او طاسة ونقلبها ونعمل على ظهرها ونضعها على عين البوتوجاز و نوقد عليها نار هادئة قبل ما نبتدى فى فرد العجين ثم نفرد كل قطعة من العجين بالنشابة حتى تصبح فى حجم رغيف العيش البلدى او اكبر شوية وبنفرده كويس ويكون غير سميك ونضعه على الصاجة السخنة علطول بعد ما ننفضه من الدقيق كويس ومش بيكمل دقيقتين ونقلبه وبعدين نشيله ونحط غيره ويمكنكم بعد ان يبرد نحفظه فى كيس فى الفريزر ونطلع منه للاستخدام وبيبقى حلو اوى فى سندوتشات الشاورمة "نضع الشاورمة عليه ومايونيز او كاتشب حسب الرغبة ونبرومه ويقطع نصفين ويقدم مع سلطة " .
ملحوظة: يمكنكم استخدام الخميرة الطازجة مالم تتوفر الجافة ولكن عند استخدامها نضعها فى كوب ونضيف السكر عليها ونتركها حوالى عشر دقائق ونضعها فى حفرة الدقيق مع الماء الدافئ ، وعند فرد قطع العجين نضعها على الصاجة فوق النار بمجرد الفرد ولا نتركها حتى تختمر بعد ما اتفردت .
اللهم انك تعلم سرى وعلانيتى فاقبل معذرتى . وتعلم حاجتى فاعطنى سؤالى . وتعلم ما فى نفسى فاغفر لى ذنبى .. اللهم انى اسالك ايمانا يباشر قلبى . ويقينا صادقا حتى اعلم انه لن يصيبنى الا ما كتبته على . وراضى بما قسمته لى ياذا الجلال والاكرام .

ليست هناك تعليقات: